Recepten

Espresso, etc: Tips en trics van koffie experts.

De favoriete instellingen van de NIVONA medewerkers.

Favoriete instelling van Anita:
Cappuccino uit de CafeRomatica 1030; Instellingen: Hoeveelheid: 250 ml-koffiesterkte 2/5-Aromaprofiel: intens; temperatuur voor melk(schuim) en koffie op “normaal”. Met de 1030 maak ik het liefste een cappuccino, omdat men daar- in tegenstelling tot Latte Macchiato- de echte Espresso duidelijker proeft. Daarom ook Aromaprofiel 3- intens- door de langere doorlooptijd van het water door de gemalen koffie ontstaat bij een donkere branding een aangename bittere smaak. Het melkschuim heeft een lichte zoete smaak, waardoor een heerlijk contrast ontstaat. Daarom gebruik ik altijd verse koude volle melk en  bereidt de melk en koffie tegelijkertijd. Daardoor ontstaat een juiste mix en hoef ik niet te roeren om de perfecte smaak te krijgen.

Lievelingsrecept van Kim:
Latte Macchiato uit het model CafeRomatica788; Hoeveelheid: 300 ml-Sterkte 3/5-Aromaprofiel: dynamisch;-Temperatuur van melk en koffie op “Maximum”; de melkschuim uit de 788 is eenvoudig onverslaanbaar. Vaak maak ik ook eenvoudig een kopje zonder koffie- om uit te lepelen. Mijn geheime tip luidt: Magere melk daar niet het vetgehalte in de melk bepaalt de kwaliteit van de melkschuim echter het proteïne gehalte. Daar ik ook een melk fan ben drink ik koffie ook nooit zonder en het liefste maak ik s’morgens een Latte Macchiato. Door het Aromaprofiel 1- dynamisch geven vooral lichte brandingen een fruitige smaak.Daarbij de magere melk schuim, die een beetje zoet smaakt t.o.v. volle melk is mijn wekker.

Lievelingsrecept Peter:
Espresso uit het model 1030. Hoeveelheid: 40 ml-sterkte 4/5-Aromaprofiel: intens; temperatuur hoog: Over de dag verdeelt drink ik 3 tot 5 espresso’s. De instellingen bij de 1030 varïeren bij mij afhankelijk van het tijdstip van de dag.S’Morgens drink ik een snelle kleine espresso,met 30 ml en sterkte 2/5 een kort genot voor het begin van de dag. De eerste espresso met meer pit drink ik naar het middag eten. Dan met sterkte 4/5 en 40 ml. In de namiddag of vroege avond neem ik dan er dan weer één, maar mijn Aromaprofiel blijft 3: intens. Zo krijgt mijn espresso viel body, een aangename bittere smaak en een hoog extraktionsgehalte. Daarvoor gebruik ik onze Cafe Milano, die voor mij de perfecte mix is tussen Arabica en Robusta.

Lievelingsdrank Bastian:
Espresso uit het model CafeRomatica 778; hoeveelheid: 30 ml-sterkte 5/5-Aromaprofiel: dynamisch; – Temperatuur op maximum. Voor mij is koffie niet altijd een wekker, echter meer een genotsmiddel. Daarom drink ik mijn eerste espresso meestal ook eerst pas in de namiddag Belangrijk voor mij is de smaak. Op dit moment zijn espresso’s met een fruitige, zurige noot in, een paar jaar geleden was bitter in. Het Aroma profiel 2- constant-tezamen met een 100% Arabica combineert deze beide smaken perfect. In het begin smaakt de espresso een beetje bitter en op het einde valt de fruitige noot op- dus perfect uitgebalanceerd.

Lievelingsdrank Sören:
Caffe Lungo uit de CafeRomatica 858 en koffie uit de CafeRomatica 1030:Hoeveelheid: 220ml- sterkte 3/5- Aromaprofiel: constant; – temperatuur maximum: Mijn koffie drink ik op kantoor het liefste met de 1030 en met het Aromaprofiel 2- constant. Thuis heb ik een 858 en constant komt met de 8 serie zeer dicht bij het Aromaprofiel 2. Daar ik altijd een fan ben van grote koppen koffie en er daarvan 3 stuks per dag daarvan drink, is een gemiddelde sterkte goed. Temperatuur altijd op maximum. En ik prefereer de Lungo meer dan de Cafe Americano, omdat deze meer caffeïne bevat. In het algemeen zijn beide dranken eigenlijk een espresso met meer water, maar bij Lungo loopt het water door de gemalen koffie, terwijl bij de Americano dit later gebeurt. Daardoor, de caffeïne oplosbaar is in water, bevat een Lungo meer en smaakt ook een beetje anders.