Wat is het verband tussen consumptie van koffie en het risico op prostaatkanker? Drie recente wetenschappelijke onderzoeken proberen deze vraag te beantwoorden. Een prospectieve cohortstudie in Japan1 laat een beschermend effect van koffie zien en een Zweedse case-control studie2 bevestigt dit alleen voor agressievere vormen van prostaatkanker. In een Amerikaanse prospectieve cohortstudie3 is geen statistisch significante relatie aangetoond, al sluiten de onderzoekers een beschermend effect niet uit.
In de Japanse cohortstudie1 zijn 18.853 mannen tussen 40 en 79 jaar gedurende 11 jaar gevolgd. In die periode hebben 318 mannen prostaatkanker gekregen. Hoe hoger de koffieconsumptie, hoe groter het beschermende effect tegen prostaatkanker. Mannen die drie of meer koppen koffie per dag dronken, hadden 37 procent minder kans op prostaatkanker vergeleken met mannen die geen koffie dronken Bij een consumptie van één tot twee koppen koffie per dag was het risico op prostaatkanker 27 procent lager en bij mannen die af en toe koffie dronken was dit risico 19 procent lager vergeleken met mannen die nooit koffie dronken. Volgens de onderzoekers wordt het gunstige effect niet veroorzaakt door cafeïne uit koffie. In hetzelfde onderzoek is namelijk geen relatie gevonden tussen het risico van prostaatkanker en de consumptie van (eveneens cafeïnehoudende) thee.
Lager risico op agressievere prostaatkanker
In de Zweedse case-control studie werd geen relatie tussen koffieconsumptie en het risico op prostaatkanker gevonden2. Echter, voor agressieve vormen van prostaatkanker, de zogenoemde high grade prostaatkanker, werd wel een gunstig effect van koffie gevonden. Mannen die dagelijks meer dan vijf koppen koffie dronken, hadden significant 50 procent minder kans op deze vorm van prostaatkanker dan mannen die minder dan één kop koffie per dag dronken. In deze studie zijn 1.499 mannen met prostaatkanker vergeleken met 1.112 mannen uit een controlegroep. De agressieve prostaatkanker kwam voor bij 15 procent van de mannen met prostaatkanker. Het onderzoek vond ook een lagere kans op gevorderde prostaatkanker (25 procent van de gevallen) en overlijden door prostaatkanker (21 procent van de gevallen) voor koffiedrinkers in vergelijking tot mannen die geen koffie dronken, maar deze effecten waren niet statistisch significant.
Amerikaans onderzoek kan eerdere resultaten (nog) niet bevestigen
Een recent Amerikaans onderzoek3 vindt geen statistisch significante relatie tussen koffieconsumptie en het risico op prostaatkanker, maar sluit een geringe reductie van het risico niet uit. In deze grote cohortstudie zijn 288.391 mannen tussen 50 en 71 jaar gedurende 11 jaar gevolgd. In een eerdere studie onder 47.911 mannen in de Health Professionals Follow-up Study4 hadden de onderzoekers wel een gunstig effect van koffie gevonden: mannen die zes of meer kopjes koffie per dag dronken, hadden 18 procent minder kans op prostaatkanker dan niet-koffiedrinkers. Vooral de kans op dodelijke prostaatkanker was lager. De onderzoekers denken dat de studieduur het verschil in de uitkomsten van beide onderzoeken kan verklaren. In de recente studie zijn de mannen 11 jaar gevolgd, terwijl de eerdere studie de mannen gedurende 20 jaar volgde. Uit een nieuwe analyse blijkt dat deze eerdere studie na 11 jaar ook nog geen significante resultaten liet zien.
Epidemiologische resultaten neigen naar beschermend effect
De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen koffieconsumptie en prostaatkanker. De resultaten zijn niet consistent, al neigen ze wel naar een beschermend effect. Een meta-analyse uit 20105 vond geen relatie, terwijl een recentere meta-analyse uit 20116 concludeerde dat koffiedrinkers significant minder kans hebben op prostaatkanker dan niet-koffiedrinkers. De hierboven besproken, nieuwe studieresultaten zijn niet meegenomen in deze meta-analyses.
Lees hier meer over het beschermend effect van koffieconsumptie op verschillende vormen van kanker.
via Nieuwe studies naar de relatie tussen koffieconsumptie en prostaatkanker.
Comments are closed.