Het drinken van koffie bij het ontbijt kan bij mensen met overgewicht de energie-inname gedurende de rest van de dag verminderen. Dit effect werd gezien in een Griekse cross-over studie met 33 deelnemers1. Het effect van koffie op de energie-inname trad niet op bij mensen met een gezond gewicht.
De deelnemers in de studie kregen gedurende drie dagen een licht ontbijt (1 snee wit brood, 5 gr. boter, 10 gr. suiker, totaal 142 kcal) en in willekeurige volgorde de ene dag 200 ml water, en de andere twee dagen 200 ml instant koffie met respectievelijk 3 mg cafeïne of 6 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht (oftewel 210 mg of 420 mg cafeïne voor een persoon van 70 kilogram*). Vervolgens mochten ze drie uur later zoveel van een Griekse buffetlunch eten als ze wilden. Ook hielden ze de hele dag bij wat ze aten. De deelnemers waren niet op de hoogte van het doel van de studie. De resultaten bleken sterk te verschillen tussen de 17 deelnemers met overgewicht en de 16 deelnemers zonder overgewicht. De deelnemers met overgewicht, die koffie met hoge cafeïnedosering (6 mg/kg lichaamsgewicht) bij het ontbijt hadden gedronken, bleken de rest van de dag significant minder energie binnen te krijgen. Vergeleken met water bij het ontbijt ging dit gepaard met een lagere energie-inname van 550 kilocalorieën gedurende de rest van de dag. Vergeleken met de lage cafeïnedosering (3 mg/kg lichaamsgewicht) ging het om 725 kilocalorieën minder.
Geen invloed op honger
Bij de deelnemers met een gezond gewicht was de energie-inname gedurende de dag gelijk, of ze nu water of koffie bij het ontbijt hadden gedronken. Meer onderzoek moet uitwijzen waarom de effecten verschillen tussen mensen met en zonder overgewicht. Volgens de onderzoekers staan bestanddelen uit koffie als cafeïne en chlorogeenzuren bekend om een verlagend effect op het lichaamsgewicht. In de studie zijn ook hongergevoelens nagevraagd gedurende de 3 uur na het ontbijt. Er is geen relatie gevonden tussen koffieconsumptie en hongergevoelens.
Referentie
Gavrieli A, et al. Effect of different amounts of coffee on dietary intake and appetite of normal-weight and overweight/obese individuals. Obesity 2012; Nov 29. doi: 10.1002/oby.20190. [Epub ahead of print].
* Een gemiddeld kopje koffie bevat circa 85 mg cafeïne, afhankelijk van koffietype en zetsterkte
Comments are closed.