Espresso

Espresso, de varianten

  • Espresso Ristretto:  is sterker en aromatischer dan normale espresso doordat er minder stoom wordt gebruikt. Hiervoor wordt een extra fijne maling gebruikt.
  • Doppio: dubbel, 2x zoveel
  • Lungo: een espresso met langere doorlooptijd. Er wordt dus meer water gebruikt, waardoor de koffie slapper is. De smaak verandert doordat de bitters vrijkomen.
  • Americano: normale espresso verdund met heet water. Lijkt op Lungo echter geen smaakveranderingen doordat de doorlooptijd normaal is.
  • Caffé latte: versgezette espresso met warme melk (65-76 graden C) Kan geserveerd worden in een hoog glas, met laagje schuimende melk (5mm) en bestrooid met cacao of kaneel.
  • Espresso macchiato: gewone espresso ,met een heel klein beetje melk.
  • Latte macchiato: glas hete melk met een klein beetje espresso.
  • Espresso romano: espresso met een reepje citroenschil.
  • Con panna: espresso met een lepel koude slagroom.
  • Caffé mocha: 1/3 espresso, 1/3 warme chocolademelk en 1/3 warme melk. In deze volgorde inschenken. Een variatie hierop is: bodem karamelsiroop, espresso en schuimende melk met eventueel een lepel slagroom er boven op.
  • Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 warme melk en 1/3 opgestoomd melkschuim. I deze volgorde in brede kop schenken.